Родолюбците от Сдружение Хайдути -Пловдив  днес дариха на Араповския манастир

...
Родолюбците от Сдружение Хайдути -Пловдив  днес дариха на Араповския манастир
Коментари Харесай

Родолюбци подариха прототип на Ангел войвода на Араповския манастир

Родолюбците от Сдружение " Хайдути " -Пловдив  през днешния ден подариха на Араповския манастир " Света Неделя " прототипа на един от героите, борили се за Освобождението - Ангел Войвода. 
Прочетете още
След доста труд, чернови и четене на описания от хора,които персонално са познавали Ангел челник, те са стигнали до допустимо най-автентичния облик. Възстановената фигура ще бъде сложена в Кулата на Ангел Войвода. 

Според преданията тя е издигната по негова самодейност по време Българското възобновление. Може да се каже, че тя е един от дребното съхранени монументи на българското хайдутство. Кулата носи чертите на обичайните къщи от това време. Тя се е употребила за жилищна постройка, както и за наблюдателница.

Първите ѝ два етажа са построени от камък и имат дребни прозорчета, сходни на бойници. Жилищната част се е разполагала на третия етаж. По време на нападения монасите са се укривали в кулата. Тя била и сборен пункт на доближените на Ангел челник, именуван от Закрилникът на Родопите и други смели българи, борещи се за свободата на народа ни. В кулата е отсядал и Васил Левски. Днес тя е превърната в музей на Ангел войвода и може да бъде прегледана.

От сдружението към този момент създадоха прототипи на Хаджи Димитър и Ильо Войвода. Те също са дарени тук-там, свързани с борците за независимост. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР